Acne littekens?

Een storend litteken na een ongeval of operatie? Met de juiste behandeling is een goede verbetering mogelijk.


Littekens ontstaan na een huid­beschadiging

Littekens herinneren je soms aan een vervelende gebeurtenis. Je wil hier niet elke dag mee geconfronteerd worden. Daarbij kunnen littekens je huid ontsieren. Soms veroorzaken ze pijn en jeuk. De ervaren dermatologen en huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland kunnen met verschillende technieken de klachten van oude en nieuwe littekens verminderen.

Hoe worden littekens behandeld?

Na een beschadiging van de huid, bijvoorbeeld door een ontsteking, ongeval of operatie, kan er een litteken achterblijven. Naarmate de huidbeschadiging ernstiger is zal de wondgenezing langer duren en de kans op een zichtbaar litteken toenemen. Huidcentrum Gooi en Eemland heeft verschillende mogelijkheden in huis om littekens te verbeteren en minder opvallend te maken.

Afhankelijk van wat jouw huid nodig heeft kunnen we deze behandelmethoden afzonderlijk of gecombineerd toepassen.

 • Co2 laser: De gefractioneerde CO2 laser maakt minuscule gaatjes in de huid. De huid vernieuwt zich vervolgens aan de oppervlakte, waardoor de huid verstrakt en gladder wordt. Dieper in de huid zorgt de laser voor het stimuleren van de aanmaak van collageen, waardoor diepere littekens worden opgevuld en de huidstructuur verbetert. Bij verheven littekens wordt de CO2 laser ongefractioneerd toegepast. Hiermee kan een litteken laag voor laag worden afgevlakt.
 • Pulsed Dye laser: Met de vaatlaser kan de roodheid van een litteken worden verminderd. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken worden door de laser verwarmd. De vaatjes worden vervolgens door je lichaam afgebroken en opgeruimd.
 • Chemische peeling: Oppervlakkige littekens, bijvoorbeeld na acne (link), kunnen worden verminderd door het toepassen van een chemische peeling. De werkzame zuren in de peeling versnellen het natuurlijke proces van afschilfering waardoor de celdeling van de huid gestimuleerd wordt. Dit zorgt ervoor dat de structuur van de huid verbetert.
 • Littekenmassage en bindweefselmassage: Door specifieke massagetechnieken toe te passen op en rondom het litteken ontstaat er een betere doorbloeding en versoepeling van de huid. Klachten als pijn en jeuk nemen hierdoor af en de kleur verbetert. Een verkleefd litteken kan met massage worden losgemaakt waardoor je weer beter kan bewegen.
 • Camouflage: Om kleurverschillen tussen het litteken en de huid eromheen tijdelijk minder zichtbaar te maken, kan je gebruik maken van Lycogel camouflage crème. Het is mogelijk de camouflage waterbestendig te maken, zodat je er ook mee kan sporten en zelfs zwemmen. Onze huidtherapeuten kunnen je helpen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken.

Is de behandeling voor mij geschikt?

Bij huidcentrum EMC Gooi en Eemland kan je terecht voor behandeling van verschillende soorten littekens:

 • acne littekens
 • verkleefde littekens
 • strak aanvoelende littekens
 • verheven littekens
 • verzonken littekens
 • operatie littekens
 • rode littekens
 • littekens na automutilatie

Wil je weten wat voor jou mogelijk is?

Maak een afspraak voor een gratis consult(link) bij de huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland. Je krijgt van ons een behandelplan op maat.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het gemiddelde aantal behandelingen is per methode verschillend.

 • CO2 laser: Over het algemeen zijn 1 à 2 behandelingen voldoende om te zorgen voor een optimale verbetering.
 • Pulsed Dye laser: Na 3 à 5 behandelingen is de roodheid meestal goed verdwenen.
 • Chemische peeling: Voor een optimaal resultaat zijn 3 à 6 behandelingen meestal voldoende. Na elke behandeling zal de huid verder verbeteren.
 • Littekenmassage / bindweefselmassage: In het begin wordt meestal elke 1 à 2 weken behandeld. Naarmate de conditie van het litteken verbetert neemt de frequentie van behandelen af.
 • Camouflage: In 1 sessie bepaal je samen met de huidtherapeut de juiste kleur Lycogel en krijg je uitgelegd hoe je de camouflage crème zelf goed kan aanbrengen.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Onze litteken behandelingen zorgen ervoor dat de structuur van de huid verbetert en kleurverschillen verminderen. Littekens die in de huid verzonken zijn worden minder diep. Verheven of verdikte littekens worden vlakker. Je huid wordt gladder, soepeler en egaler.

Wordt de behandeling vergoed?

Deze behandelingen worden mogelijk geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. We raden je aan om dit vooraf bij je zorgverzekeraar na te vragen. De dermatologen van EMC Gooi en Eemland zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV). Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Litteken behandeling Hilversum

Voor diverse behandelingen van verschillende soorten littekens kan je terecht bij EMC Gooi en Eemland. Ons huidcentrum is gevestigd in ziekenhuis Tergooi in Hilversum.

Meer weten?

Maak direct een afspraak voor een gratis consult bij de huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland.Werkwijze

1

Telefonisch contact

met medisch specialist

2

Gratis intake

bespreek uw klachten met huidtherapeut

3

Behandeling

door huidtherapeut en/of dermatoloog

4

Controle

gesprek ter controle en behaalde resultaat