Huidzorg na kanker

Nazorg in een vertrouwde omgeving


Bij de behandelingen tegen kanker gebeurt er meer dan alleen het verwijderen van de tumor. De behandelingen hebben ook een impact op de huid. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om uw huidklachten te verhelpen, zodat u weer beter in uw vel zit.

Zorg voor uw huid na kanker

De gevolgen van kanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend. Na de medisch noodzakelijke ingrepen blijven er vaak nog diverse huidproblemen over. Denk aan bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, aan littekenvorming na een operatie en het ontbreken van tepel(hof) na borstkanker.

In EMC Gooi en Eemland, gevestigd in Tergooi, kunt u terecht voor verschillende medische en cosmetische behandelingen. Het huidcentrum heeft alle deskundigheid en techniek in huis om uiteenlopende huidproblemen na kanker in een veilige ziekenhuisomgeving te verhelpen. U bent verzekerd van professionele nazorg en begeleiding door dermatologen en huidtherapeuten.

Littekens na een operatie

Na een operatie blijft er altijd een litteken achter. Soms geeft dit litteken klachten die u dagelijks herinneren aan een nare gebeurtenis of periode. Littekens kunnen rood van kleur zijn, of verdikt en verheven. Soms veroorzaakt een litteken pijn of jeuk. Als een litteken verkleefd is met de onderliggende huidlaag, kan dit pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaken, vooral als het litteken zich ter hoogte van een gewricht bevindt.
De ervaren dermatologen en huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland kunnen met verschillende technieken de klachten van oude en nieuwe littekens verminderen.

Zichtbare vaatjes na bestraling

Door radiotherapie krijgt de huid heel wat te verduren. Zo kan er na bestraling een netwerk van rode en paarse bloedvaatjes op de huid zichtbaar worden. Soms ontstaat dit pas jaren na de behandeling.
Behandeling met vaatlaser is een veilige en doeltreffende methode om deze vaatjes optimaal te verminderen of zelfs geheel te verwijderen. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken, worden door de laser verwarmd. De vaatjes worden vervolgens door het lichaam afgebroken en opgeruimd.

Tatoeagepuntjes radiotherapie

Voor de behandeling met radiotherapie worden er vaak markeringspuntjes op de huid getatoeëerd. Deze stipjes verdwijnen over het algemeen niet vanzelf en blijven dus zichtbaar. Met laser is het gelukkig mogelijk om deze puntjes op eenvoudige wijze te verwijderen. De pigmentlaser verwarmt de kleurstoffen waarmee de stipjes zijn gezet waardoor ze in kleine deeltjes uiteen vallen. Uw lichaam ruimt deze pigmentdeeltjes vervolgens vanzelf op.

Medische tatoeage van tepel(hof)

Wanneer u een borstreconstructie heeft gehad, zijn meestal de tepel en tepelhof geheel of gedeeltelijk verwijderd. Het ontbreken van de tepel en/of tepelhof kan een ‘onaf’ beeld geven, waardoor u dagelijks wordt geconfronteerd met een ingrijpende periode. Met een medische tatoeage kunnen de ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland de tepel en tepelhof weer kleur geven.
Met fijne naaldjes worden er kleurstoffen in de huid getatoeëerd, daar waar het eigen pigment ontbreekt. De techniek is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Er worden hiervoor speciale pigmenten gebruikt, zodat er op een veilige manier gezorgd kan worden voor een mooi en natuurlijk resultaat.

Haarverlies wenkbrauwen

Behalve verlies van het hoofdhaar kunnen ook de wenkbrauwharen door chemotherapie verdwijnen. Wanneer u geen of weinig wenkbrauwharen meer heeft, of er een deel van uw wenkbrauw ontbreekt door een operatielitteken, kan dit met cosmetische tatoeage worden aangevuld. Hiervoor wordt de hairstroke-techniek gebruikt. waarbij er met zeer fijne naaldjes wordt gewerkt om de wenkbrauwharen zo natuurgetrouw mogelijk na te kunnen bootsen.

Wilt u weten wat voor u mogelijk is?

Maak een afspraak voor een consult bij de ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland. U krijgt van ons een eerlijk en persoonlijk behandeladvies.

 

 Werkwijze

1

Telefonisch contact

met de secretaresse

2

Consult

bespreek uw klachten met de huidtherapeut

3


Behandeling

door de huidtherapeut en/of dermatoloog

4


Controle

gesprek ter controle en behaalde resultaat