Rosacea

Last van rode wangen? Puistjes op de neus? Het kan rosacea zijn.


Last van rode wangen? Puistjes op de neus? Het kan rosacea zijn.

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij opvallende roodheid, zichtbare bloedvaatjes en puistjes kunnen ontstaan op de neus en de wangen en soms op het voorhoofd en de kin. Het komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Wilt u deskundig advies voor de juiste huidverzorging en behandeling? En wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen? De ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland helpen u graag.

Hoe wordt rosacea behandeld?

De precieze oorzaak van rosacea is niet bekend. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de klachten toenemen: bepaalde geneesmiddelen, cosmetica en huidverzorgingsproducten, hormonale veranderingen, stress, zonlicht, warmte, kou, pittig gekruid voedsel en alcohol. Deze factoren verschillen per persoon.

Rosacea is niet te genezen. Gelukkig zijn er wel goede behandelmogelijkheden om de klachten te verminderen. Huidcentrum EMC Gooi en Eemland heeft verschillende mogelijkheden in huis om rosacea zo optimaal mogelijk aan te pakken.

Afhankelijk van wat uw huid nodig heeft kunnen we deze behandelmethoden afzonderlijk of gecombineerd toepassen. Soms in combinatie met medicatie die uw huisarts of dermatoloog voorschrijft.

 • Pulsed Dye laser: De vaatlaser wordt toegepast om roodheid en zichtbare vaatjes te verminderen. De bloedvaatjes die de roodheid veroorzaken worden door de laser verwarmd en daarna door uw lichaam opgeruimd.
 • CO2 laser: Een zeldzame vorm van rosacea is rhinophyma. Hierbij wordt de huid van de neus dikker en onregelmatig. Met de ablatieve CO2 laser kan het overtollig weefsel onder lokale verdoving worden verwijderd en het huidoppervlak weer egaler worden gemaakt. De oorspronkelijke vorm van de neus wordt zo goed mogelijk hersteld. Dit is een intensieve behandeling die door de dermatoloog wordt uitgevoerd.
 • Chemische peeling: Roodheid en puistjes kunnen worden verminderd door het toepassen van een milde chemische peeling. De werkzame zuren in de peeling hebben een ontstekingsremmende en hydraterende werking. Ze zorgen voor een verbeterde conditie, structuur en weerstand van uw huid. De collageenaanmaak wordt gestimuleerd waardoor de wanden van de bloedvaatjes sterker worden en er minder snel roodheid ontstaat.
 • Camouflage: Om roodheid van de huid tijdelijk minder zichtbaar te maken, kunt u gebruik maken van Lycogel camouflagecrème. Deze producten bevatten zonbescherming SPF30 en helpen de huid te kalmeren en ontstekingen te verminderen. Onze huidtherapeuten kunnen u helpen om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bereiken.

 Is de behandeling voor mij geschikt?

Bij huidcentrum EMC Gooi en Eemland kunt u terecht voor behandeling van verschillende uitingsvormen van rosacea.

Bijvoorbeeld bij:

 • algehele roodheid in het gezicht
 • couperose: rode of blauwe adertjes in het gezicht
 • rode wangen en neus
 • plotseling opvlammende roodheid (flushes)
 • puistjes op de neus of wangen
 • rhinophyma, ook wel bloemkoolneus of aardbeineus genoemd
 • droge en snel geïrriteerde huid

Tijdens het eerste consult kijken we wat uw huid nodig heeft. Daarnaast geeft de huidtherapeut adviezen over hoe u uw huid zelf op de juiste manier kunt verzorgen. Door het dagelijks gebruik van producten die zijn afgestemd op uw huid zijn de behandelingen effectiever en zult u sneller en beter resultaat merken. Het resultaat van de behandeling kan hierdoor ook langer behouden blijven.

Wilt u weten wat voor u mogelijk is?

Maak een afspraak voor een consult bij de ervaren huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland. U krijgt van ons een eerlijk en persoonlijk behandeladvies.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het gemiddelde aantal behandelingen is per methode verschillend.

 • Pulsed Dye laser: 3 à 5 behandelingen zijn meestal voldoende. Na elke behandeling zal de roodheid verder afnemen.
 • CO2 laser: Over het algemeen is 1 behandeling voldoende om een mooi resultaat te bereiken.
 • Chemische peeling: Voor een optimaal resultaat zijn 3 à 6 behandelingen meestal voldoende. Na elke behandeling zal uw huid verder verbeteren.
 • Camouflage: In 1 sessie bepaalt u samen met de huidtherapeut de juiste kleur Lycogel en krijgt u uitgelegd hoe u de camouflage crème zelf goed kan aanbrengen.

Welk resultaat kan ik verwachten?

Zichtbare vaatjes worden minder opvallend of verdwijnen volledig. Algehele roodheid wordt lichter en verdwijnt meer naar de achtergrond. Camoufleren hoeft niet meer of gaat een stuk eenvoudiger. Uw huid ziet er rustiger uit, is beter gehydrateerd en er zijn minder ontstekingen. Omdat rosacea een chronische huidaandoening is kunnen er na verloop van tijd weer opnieuw klachten ontstaan. De behandeling kan dan worden herhaald.

Rosacea behandeling Hilversum

Voor deskundige en effectieve behandeling van rosacea en rhinophyma kunt u terecht bij de huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland. Ons huidcentrum is gevestigd in Tergooi MC in Hilversum.

Meer weten?

Maak direct een afspraak voor een consult bij de huidtherapeuten van EMC Gooi en Eemland.Werkwijze

1

Telefonisch contact

met de secretaresse

2

Consult

bespreek uw klachten met de huidtherapeut

3


Behandeling

door de huidtherapeut en/of dermatoloog

4


Controle

gesprek ter controle en behaalde resultaat